Zajęcia kulinarne w świetlicy

 W tym roku w świetlicy szkolnej ruszył program „ZAJĘĆ KULINARNYCH”. Program ten jest  przeznaczony jest dla młodszych uczniów naszej szkoły uczęszczających do świetlicy szkolnej. Prowadzenie zajęć przewidziane jest raz w miesiącu ze szczególnym nastawieniem na umiejętności praktyczne.
       Tematyką wiodącą zajęć jest spożywanie zdrowej żywności i samodzielne wykonywanie proponowanych potraw. Głównym założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką gotowania, poznawania technik gotowania i serwowania  potraw.

W czasie zajęć poruszane są także m.in. tematy: z BHP oraz wartości odżywcze warzyw, owoców, znaczenie mleka, przetworów i ich wartości odżywczych dla młodego organizmu. Zajęcia mają charakter praktyczno-teoretyczny; w wesołej, swobodnej atmosferze realizowane są zagadnienia dotyczące racjonalnego  żywienia; odpowiedniej diety, planowania i przyrządzania różnych potraw.
       W czasie zajęć zajęć kulinarnych dzieci poprzez zabawę zdobywają umiejętności przydatne w codziennym życiu. Zajęcia są bardzo lubiane przez uczniów także ze względu na wspólną degustację wykonywanych  potraw. Ten typ zajęć łączy w sobie przyjemne z pożytecznym.Uczestnictwo w zajęciach ubogaca w nowe doświadczenia, umacnia wiarę we własne siły i możliwości dziecka, uczy samodzielności .
Pierwsze zajęcia odbyły się 9 października,dzieci przygotowywały kanapki z warzywami.
       Smacznego 🙂
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.